SAOPŠTENJA

SANS: Zaustavite otpuštanje medijskih radnika

Zaustavite otpuštanje novinara i drugih medijskih radnika, apeluje na poslodavce u Srbiji Strukovna asocijacija novinara Srbije.

U današnjem saopštenju navodimo da je otpuštanje novinara odgovor na finansijsku krizu unutar medijske industrije, koja je izazvana epidemijom koronavirusa i drastičnim smanjenjem komercijalnih i drugih prihoda.

Ističemo sa žaljenjem i protestom kako su pojedini novinari primili informaciju o otkazu ugovora o radu, kao i najavu sličnih postupaka u najmanje deset medijskih kuća iz različitih delova zemlje.

Pozivamo vlasnike medija da još jednom preispitaju svoju odluku, te pokušaju zadržati ljude, a tražiti druge, alternative načine preovladavanja finanijskih teškoća. Svesni smo potpuno činjenice da, kao udruženje novinara, nemamo zakonskih ovlašćenja niti možemo određivati vlasnicima medija kakve će ekonomske mere donositi, ali možemo zahtevati da smanjenje broja zaposlenih, ako je nužno, bude sprovedeno na zakonit način, bez diskiminacije, u konsultaciji sa sindikatom zapošljenih i uz punu zaštitu radnih i socijalnih prava novinara.

Apelujemo da nadležne institucije, medijske institucije i međunarodne donatore da formiraju fond za hitnu pomoć medijima, čija će sredstva omogućiti produkciju profesionalnih medijskih sadržaja u javnom interesu.

Krizni štabovi, institucije na svim nivoima ili nadležne medijske organizacije, još uvek nisu donele hitne mere za ekonomski spas medijske industrije i očuvanje javne funkcije medija.

Podsećamo da su upravo “mediji i novinari bili servis svih građana i ključni prenosioci informacija u vezi sa epidemijom koronavirusa”.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *