MEDIJSKA PISMENOST OBRAZOVANJE O MEDIJIMA I ZA MEDIJE

Šta je medij?

Jedna od najčešće korišćenih reči u savremenoj komunikaciji je reč medij. Osim što je najčešće korišćen, termin je i jedan od teže za definisanje. U engleskom jeziku, naravno na osnovu tradicije koja potiče iz latinskog jezika, ova reč ima najmanje 15 značenja. U srpskom jeziku ovaj termin ima nešto uže enciklopedijsko značenje, ali sadržaj samog pojma ostaje komplikovan.

Šta je zapravo medij?

Kao i u svakoj akademski osetljivoj temi, definicije su brojne, svakako na račun studenata koji bi trebalo da pametno recituju sve definicije bez potrebe da razumeju značenje samih različitih definicija. Evo nekih sažvakanih tipova definicija za medij:

Opšta definicija (poznata i kao Mekluanova definicija): Svaki materijalno podržan entitet koji može da prenese poruku je medij (prema ovom mediju je majica sa nekim natpisom, koža sa tetovažom, zgrada sa političkim posterom na njoj, itd.);

Klasično-konvencionalna definicija (narodna, popularna): medij je komunikacioni sistem zasnovan na određenom tehnološkom uređaju koji emituje poruke publici (prema ovom mediju je radio zasnovan na tehnološkom uređaju radio aparat, televizija sa TV prijemnikom, telefon sa telefonskim aparatom, ali i knjiga, novine, faks, telegraf, kompjuter, I-pod itd.);

Tehnološka definicija : Tehnologija snimanja (kodiranja) poruka je definisana kao medij, pa se po tome razlikuju: štampani mediji, elektronski mediji (TV, telefon, radio), digitalni mediji i sl.

Sociološka definicija: Komunikacioni sistem koji prenosi poruke od određenog pošiljaoca do publike, te su raspoređene u odnosu na pošiljaoca i u odnosu na publiku – masovni mediji, lokalni mediji, državni mediji, privatni mediji, globalni mediji, itd.

Između ovih suprotstavljenih definicija mnoga pitanja ostaju bez odgovora. Evo zašto:

  • Ako surfujem na svom mobilnom, koji je to medij?
  • Ako slušam radio preko TV-a preko kablovskog operatera ili satelitske antene, koji je to medij?
  • Ako gledam TV program na računaru, koji medij koristim?
  • Da li je internet medij ili nešto više od toga, jer u njemu, kažu, inkorporirani su gotovo svi dosadašnji mediji?

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *