MEDIJSKA PISMENOST OBRAZOVANJE O MEDIJIMA I ZA MEDIJE

Zavisnost od interneta

Roditelji su često prezauzeti i deca su svoje slobodno vreme najviše provode uz kompjutere i telefone. Primetan je i trend da sve veći broj male dece drži mobilne telefone dok roditelji sede u kafićima, pa čak i da dete od godinu i po dana ne može da se uspava ako mu se ne pusti muzika sa mobilnog telefona? Znate li da deca od 3 godine odbijaju da jedu ako im se ne pusti crtani film sa mobilnog? Da li ste prisustvovali scenama kada detetu roditelj oduzme telefon, a ono vrišti, plače, pa čak i postaje agresivno?
Deca mlađeg uzrasta oponašaju ljude iz svog najbližeg okruženja i misle da je u redu da koriste telefone non stop. Naravno da to nije u redu jer što se deca više navikavaju na mobilne telefone i Internet, postoji veća tendencija da se stvori zavisnost.


Nažalost, ovo vodi u dublju izolaciju a može se desiti da će se mladi više fokusirati na lažni sajber svet nego da prebrode probleme i istraju u stvarnom životu.


Pored upotrebe društvenih mreža, najveći procenat njih, vreme provodi igrajući igrice. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je na osnovu naučnih dokaza svrstala kompulsivno igranje video igrica među zavisnost i mentalne poremećaje.


Deca svaki dan dugotrajno drže glavu u pognutom položaju jer satima na mobilnom telefonu igraju igrice, dopisuju se i prate objave na društvenim mrežama. Ako je glava dugo u tom položaju, javlja se pritisak na strukture zglobova, pa se polako razvijaju oštećenja koja se u mlađem uzrastu još ne mogu registrovati, ali kasnije svakako dolaze do izražaja, upozoravaju stručnjaci.


Konstantnim gledanjem u računar glava i vrat su najčešće u nepravilnom položaju, a gledanjem u mobilni telefon deca dodatno savijaju glavu. Sve to vremenom dovodi do bolova duž cele kičme i deformiteta.
Javlja se problem nedostatka fizičke aktivnosti usled konstantnog i dugotrajnog korišćenja kompjutera i mobilnog telefona.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *