MEDIJSKA PISMENOST NASLOVNA OBRAZOVANJE O MEDIJIMA I ZA MEDIJE

Facebook nije medij

Fejsbuk, Tviter i ostale društvene mreže, blogovi i forumi nisu mediji po novom Zakonu o javnom informisanju. S jedne strane, to ih čini oazom velike slobode u kojoj nisu obavezni da, poput medija, navode izvore ili štite pretpostavku nevinosti, ali ih ne lišava sasvim ni odgovornosti za napisanu reč.

FB nije medij, evo šta to znači

Novi zakon neće sprečiti ostrašćene tviteraše i druge internet “pričalice” da javno izražavaju stavove. Štaviše, oslobođeni titule medija, oni mogu da pišu o stvarima od javnog značaja, a da ne navode odakle im informacije. Iako ovim zakonom to nije uređeno, na društvenim mrežama ne vlada anarhija, već se i u onlajn svetu primenjuju određeni zakoni prepoznati u evropskom zakonodavstvu.

Treba imati na umu da i svaka društvena mreža ponaosob ima svoja interna pravila čije kršenje može rezultovati trajnom zabranom korišćenja priča za “24 sata” Anđelka Ducić, menadžer društvenih mreža.

Iako svako na netu može da kaže šta želi, isto tako je odgovoran za javnu reč. Naročito ako je to mišljenje uvreda, kleveta ili govor mržnje. Krivični zakonik ne pravi razliku između onlajna i oflajna.

Nebitno je da li mržnju širite dimnim signalima ili preko megafona, vi ćete za to krivično delo odgovarati ističu u jednoj pravnoj kancelariji za IT pravo. Za uvredu ili klevetu korisnici interneta odgovaraju baš kao i novinari ako onaj ko smatra da je ugrožen podnese privatnu tužbu protiv njih.

Mediji su

Dnevne i periodične novine, novinske agencije, radioprogram,  televizijski program,  elektronska izdanja medija, samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovani portali).

Mediji nisu

Knjiga, film, nosač audio i audiovizuelnog sadržaja, naučni i stručni časopis, ostale štampane publikacije, štampane stvari poput letaka, plakata i sličnih sredstava javnog obaveštavanja,  internet pretraživači,  internet platforme (forumi),  katalog koji sadrži isključivo obaveštenja, oglase, reklame namenjene tržištu,  društvene mreže i druge platforme koje omogućavaju slobodnu razmenu informacija, ideja i mišljenja njenih članova,  blogovi,  vebprezentacije i slične elektronske prezentacije.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *