MEDIJSKA PISMENOST OBRAZOVANJE O MEDIJIMA I ZA MEDIJE

Opasni izazovi na internetu i društvenim mrežama

Razni izazovi su potpuno preplavili internet. Neki od njih su bezazleni, ali neki od njih mogu biti i te kako opasni po zdravlje i život dece i tinejdžera koji u njima učestvuju, pa čak dovesti i do tragičnih ishoda, upozorili su iz Centra za bezbednost dece na internetu.

Mlađi korisnici interneta jesu vešti u upotrebi novih tehnologija, ali predstavljaju ranjivu korisničku grupu jer nemaju dovoljno znanja i životnog iskustva. Igre izazova su im primamljive, zabavne, žele da participiraju, da se dokažu i pokažu u virtuelnoj zajednici. Prema objašnjenjima psihologa, popularnost izazova je velika jer se takve vrste ponašanja svrstavaju u „psihologiju mase“ gde je dovoljno da jedan uradi nešto, čak i besmisleno, a ostali ga slede bez ikakvog racionalnog objašnjenja i razloga.

Deci, gledajući sadržaje na internetu i društvenim mrežama, na žalost“iskaču“ i neprimereni sadržaji, ukoliko na kompjuterima i njihovim telefonima nisu instalirani programi koji blokiraju nepoželjne termine. Zloupotreba Interneta se ne odnosi samo na najčešću asocijaciju koja se javlja u vezi sa ovim terminom – pornografiju, već se odnosi i na veb-sajtove sa štetnom tematikom – poput samoubistava, anoreksije, otmica, abortusa, droge, itd. Sadržaj uvredljivog, eksplicitnog i nasilnog konteksta je lako dostupan na internetu, što utiče na mlade umove.

Ovakav sadržaj decu može formirati na pogrešan način, ili izazvati i mentalnu uznemirenost, a kasnije uticati na druga polja u njihovom životu, počevši od obrazovanja, ličnih veza i još mnogo toga.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *