NASLOVNA SAOPŠTENJA

Saopštenje za javnost SANS-a povodom DANA SLOBODE MEDIJA

Odgovornost za kreiranje javnog mnenja nešto je što je za nas novinare velika nadležnost. Ta odgovornost podrazumeva i slobodu u radu, koje je sve manje, što se konstatuje u brojnim izveštajima a što mi koji radimo taj posao, najbolje znamo.

Stresan posao, bez ikakvih beneficija za struku od javnog interesa, loše zarade i atmosfera nekažnjivih napada, svakodnevni su izazovi sa kojima se suočavamo.

Iako se deklarativno ponavlja da demokratija počiva na slobodi govora i medija, do sada to nije bilo vidljivo u praksi. Očekivanja Evropske unije da podrži pluralizam medija i spreči koncentraciju, da istraži napade na novinare ostaju izazovi i za predstojeći – 3. maj 2022.

STRUKOVNA ASOCIJACIJA NOVINARA SRBIJE posebno će se koncentrisati na praćenje istraga napada na novinare i ispunjavanje preporuka istoimene Komisije. Svedoci smo da i EU na nivou država članica nalazi potrebu da se formira nezavisno telo koje bi u saradnji sa novinarskim asocijacijama radilo na izveštavanju o nasilju i pretnjama novinarima.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *